Raamatukogud ja üliõpilaste puhkenurgad

Raamatud
Erialaraamatukogud
Humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna üliõpilaste ja õppejõudude kasutada on lisaks Tartu Ülikooli raamatukogule ka mitu suurt erialaraamatukogu, mis asuvad meie ajaloolistes hoonetes. Raamatukogudest leiab olulisi erialateavikuid, silmapaisvate teadlaste annetatud kollektsioone, kaitstud tööde käsikirju ja palju muud huvitavat.

Arheoloogia raamatukogu sai alguse 1990. aastate alguses nullilähedasest seisust ja on viimase paarikümne aastaga jõudsasti kasvanud. Raamatukogu sisaldab hetkel umbes 7500 köidet.

Raamatukogu saab uusi väljaandeid peamiselt kingituste ja vahetuste teel. Meil on vahetuslepingud mitmete välisülikoolide ja instituutidega. Lisaks Eesti arheoloogiakirjandusele on meil küllaltki hästi esindatud uuem Saksa, Soome, Baltimaade ja Poola arheoloogiaalane kirjandus. Veel leiab meil arheoloogiaalast kirjandust Venemaa ja Skandinaaviamaade ning järjest kasvab ka teoreetilise kirjanduse osakaal.

Lahtiolekuajad: E–N 9–16.30 
Jakobi 2-212, Tartu

Kontakt: Taisi Juus, taisi.juus@ut.ee 

Raamatukogu hõlmab eesti keele, soome-ugri ja üldkeeleteaduse kogu. Kuna raamatukogu 3 ruumi on kasutusel ka seminari- ja koosolekuruumidena, siis laenutamiseks tuleb pöörduda aadressil Jakobi 2 - 423. Eelkõige on mõeldud raamatukogu meie instituudi töötajatele ja üliõpilastele kohapeal kasutamiseks ja raamatute töökabinetti laenutamiseks.

Jakobi 2-422 (soome-ugri osakonna raamatukogu), Jakobi 2-423 (eesti keele osakonna raamatukogu), Jakobi 2-446 (üldkeelteaduse osakonna raamatukogu) sisaldavad erialakirjandust õppe - ja teadustööks, mõningal määral ka soome- ja ungarikeelset ilukirjandust.  Kaitstud bakalaureuse- , magistri- ja doktoritöödega on võimalik tutvuda kohapeal, Jakobi 2 - 423. Aadressil https://www.murdearhiiv.ut.ee on kättesaadavad digiteeritud lõputööde käsikirjad.
Kogus on arvel ligikaudu 10 000 teavikut. Raamatuid saab laenutada TÜ raamatukogu lugejakaardi või ID-kaardi alusel.


Lahtiolekuajad: E–R 9–17
Jakobi 2- 423, Tartu

tel 737 6543
Kontakt: Leelo Padari

Koduleht

Eesti ja võrdleva rahvaluule osakonna raamatukogu sisaldab raamatuid ja perioodikat eraialaseks õppe-ja teadustööks (folkloristika, etnoloogia, kultuuriteooria jm). Koju laenutatakse raamatuid TÜ üliõpilastele, õppejõudele ning teadlastele. Teistel huvilistel on võimalik raamatukogu teavikuid kasutada kohapeal. Raamatuid saab laenutada TÜ raamatukogu lugejakaardi või ID-kaardi alusel.

Lahtiolekuajad: E-N 9-12
Ülikooli 16-208, Tartu

tel 737 5304
Kontakt: Maili Pilt

Eetikakeskuse ja filosoofia osakonna raamatukogus leidub kirjandust moraalifilosoofia, rakenduseetika, esteetika, metafüüsika jt. aladelt. Raamatukogu on loodud eelkõige filosoofia- ja eetikaalaseks uurimistööks. Koju laenutatakse raamatuid TÜ üliõpilastele, õppejõudele ning teadlastele. Teistele huvilistele võimaldatakse teavikute kohapeal kasutamist. Raamatuid saab laenutada TÜ raamatukogu lugejakaardi või ID-kaardi alusel.

Lahtiolekuajad:
E 12–17 
T–N 11–17
R 11-16
Jakobi 2, III korrus, Tartu

tel 737 5413
Kontakt: eetikakeskus.raamatukogu@ut.ee
Täpsemalt vt. kodulehelt.

Kirjanduse ja teatriteaduse osakonna raamatukogu sisaldab erialakirjandust õppe- ja teadustööks, vähesel määral ilukirjandust ning kaitstud bakalaureuse-, magistri- ja doktoritöid.
Raamatukogu lugejaks võivad olla kõik TÜ üliõpilased, õppejõud ja töötajad. Kõik teised lugejad omavad teavikute kohalkasutamise õigust. Lugejateenindus toimub TÜ raamatukogu lugejakaardi või ID-kaardi alusel.

Lahtiolekuajad: E–N 10–12, 13–16
Ülikooli 16-111, Tartu

Tel: 737 5219
Kontakt: Aivi Reimand

Maailma keelte ja kultuuride instituudi raamatukogus on väljapaistev valik erisugust kirjandust. Keele- ja kirjandusteaduse kõrval on lai valik sõnaraamatuid, leksikone, keeleõpikuid ja keeleõppeks vajalikke töövihikuid, aga ka ilukirjandust, ajalugu, filosoofiat, religiooni, geograafiat, kunsti- ja muusikaalaseid teoseid ja didaktikat käsitlevaid teavikuid. Samuti on lugejatele kättesaadavad instituudis kaitstud bakalaureuse- ja magistritööd. Lisaks laiahaardelistele teemadele pakub raamatukogu ka mitmekesist keelte valikut: inglise-, saksa-, prantsuse-, hispaania-, rootsi-, norra-, vene-, ladina- ja kreekakeelseid raamatuid. Vähesemal määral on esindatud ka poola, tšehhi, jaapani, korea, hiina, türgi, leedu, läti, portugali, katalaani ja itaalia keel.

Raamatuid saab nii raamatukogus koha peal lugeda kui kaasa laenutada. Laenutamine toimub ülikooli raamatukogu lugejapileti või ID-kaardi alusel.

Raamatukogu on avatud:
E-N kell 10-18
R kell 10-16
Lossi 3-208, Tartu

Kontakt: Marko Tiido / keeled.raamatukogu@ut.ee, tel 737 5339
Täpsemalt vt. kodulehelt.

Maailmakirjanduse õppetooli raamatukogu sisaldab erialakirjandust õppe- ja teadustööks, kaitstud bakalaureuse-, magistri- ja doktoritöid ning vähesel määral ilukirjandust ja ajakirju. Lugejaid teenindatakse TÜ raamatukogu lugejakaardi või ID-kaardi alusel.

E - R 10–14
Ülikooli 16-113, Tartu

tel 737 5319
Raamatuid saab tellida etteteatamisel aadressil  elica.mateo@ut.ee.

Orientalistikakeskuse raamatukogu sisaldab raamatuid ja perioodikat põhiliselt budoloogia, indoloogia, sinoloogia ja tibetoloogia alalt, vähemal määral ka arabistika ja assürioloogia alaseid teoseid. Orientalistika raamatukogu hõlmab ka Linnart Mälli memoriaalkogu ja Eesti Akadeemilise Orientaalseltsi raamatukogu. Raamatukogu kasutamiseks ja raamatute laenutamiseks tuleb pöörduda raamatukoguhoidja poole e-posti teel.

Ülikooli 18-226, Tartu
Kontakt: Teet Toome

Semiootika osakonna raamatukogus leidub raamatuid semiootika, kulturoloogia, kommunikatsiooniuuringute jt. teemadel. Semiootika osakonna raamatukogu juurde kuulub Thomas A. Sebeoki biosemiootika - alane raamatukollektsioon umbes 1000 köitega. Sebeoki kogu on mõeldud kohalkasutuseks. Raamatuid laenutatakse TÜ raamatukogu lugejapileti või ID-kaardi alusel.

Lahtiolekuajad:
E 12–17 
T–N 11–17
R 11-16
Jakobi 2, III korrus, Tartu

Kontakt: Eva Lepik

Täpsemalt vt kodulehelt.

Raamatukogusse tellitakse kultuuriakadeemia õppekavadele vajaminevat õppekirjandust, noote ja auviseid. Lugejaid teenindatakse TÜ raamatukogu lugejapileti või ID-kaardi alusel.

Asukoht peamaja 1. korrusel.
Raamatukogu on avatud:
E-R 9-18
L  10-15
P suletud

Koduleht 
Facebook
Blogi

Üliõpilased puhkenurgas
Üliõpilaste puhkenurgad
Loengute ja seminaride vahepeal on puhkamiseks, õppimiseks ja grupitöödeks võimalik kasutada erinevaid ruume.
Jakobi 2 ringauditooriumi fuajee sobib rühmatöödeks, õppimiseks või kiireks puhkehetkeks loengute vahel. Fujees asuvad diivan, töölauad ja toolid ning kuuma vee automaat. Ringauditooriumi fuajeest leiad ka riidevahetuskapi.
Jakobi 2 õppehoone II, III ja IV korruse fuajeedes asuvad väikesed klaasseintega eraldatud puhkenurgad sobivad puhkamiseks, õppimiseks ja paaristöödeks.
Lossi 3 õppehoone II korrusel asub tudengite puhketuba (217). Ruumis on kööginurk, diivanid ja lauad-toolid. Puhketoast pääseb sisehoovi väliterrassile, kus on soojema ilmaga mõnus istuda.
Lossi 3 õppehoone fuajees ning III ja IV korrusel asuvad diivanitega puhkealad.


Veebikursus "Etnogeneesi arheoloogia"

Huvilistel on võimalik osaleda vabakuulajana veebikursusel „Etnogeneesi arheoloogia“

Linda Tender koos kursusekaaslaste ja TÜ rektori Toomas Asseriga

Linda Tender: võõrkeelne õpe andis mulle juurde keele, milles mõelda

mees loeb dokumenti

Uuest õppeaastast muutuvad tasuta õppimise tingimused