Autor:
Indrek Peedu

27. mail toimub Tartu Ülikoolis konverents “Ivar Paulson 100”

Eesti Akadeemiline Usundiloo Selts korraldab konverentsi tähistamaks 100 aasta möödumist tuntud eesti usundiloolase ja etnoloogi Ivar Paulsoni (1922–1966) sünnist. Konverentsi teema keskmes on Paulsoni tegevus eluajal ning teisalt, kuidas tema lähenemiskohti, argumente ja seisukohti tagantjärele hinnata.

Konverentsi üks korraldajatest, Indrek Peedu ütleb, et Paulsoni suurim panus kultuurilukku on just tema esseed ja uurimistööd eesti usundi teemal. „Ta oli üks neist olulistest kirjameestest, kes eesti kristluse-eelse usundi teema tugevalt eestlaste teadvusesse ja intellektuaalsetesse aruteludesse tõi,“ lisab Peedu.

Lisaks Paulsoni loomingule ja tegemistele keskendutakse konverentsil ka laiemalt Põhja-Euraasia rahvastele ja nende usundile, kelle uurimisele oli Paulson enda eluajal pühendunud. Ettekannetega astuvad üles uurijad Tartu Ülikoolist, Eesti Rahva Muuseumist ja Eesti Kirjandusmuuseumist. Esimesena peab ettekande Marleen Metslaid, kes räägib Eesti etnoloogia olukorrast 1930. aastate lõpus, samuti professor Gustav Rängast ja tema tudengist Ivar Paulsonist.

Lisaks astuvad ettekannetega üles Indrek Peedu, Merili Metsvahi, Art Leete ja Aado Lintrop. Esitluste sarja lõpetab Aimar Ventsel, kes kõneleb Jakuutias toimuvast “rahvuslikust taassünnist”, mis on paradoksaalselt vene kolonialismi vastane, ent teisalt võimutruu liikumine.

2006. aastal loodud Eesti Akadeemilise Usundiloo Seltsi põhieesmärk on usundiloo teadusliku uurimise edendamine Eestis ja vastavatest teemadest huvitatud inimeste koondamine.

Üritust korraldatakse koostöös Tartu Ülikooli kultuuriteaduste instituudiga. Konverents toimub 27. mail Ülikooli 16-212, algusega 13.30. Kuulama on oodatud kõik huvilised!

Täpsem info ja konverentsi ajakava Eesti Akadeemilise Usundiloo Seltsi kodulehel.

Üritus Facebookis

Foto: Päises lisaks Ivar Paulsoni pildile (Rahvusarhiiv EAA.5447.1.49.33.) joonistused, mis pärinevad Paulsoni artiklist "Die Hausgeister und ihre Idole in Nordeurasien" ("Majavaimud ja nende kujud Põhja-Euraasias").

Raamatud riiulitel

Keeleteadlased: eestivenelased võivad end rahuga kakskeelseks pidada

Mari Tõrv ja rektor

Mari Tõrv: aeg on uurida hauapanuste kõrval maetud inimest ennast