Autor:
Tartu Ülikool

Tartus tähistatakse 13. korda Gustav Adolfi päeva

4. novembril tähistab Tartu Ülikooli skandinavistika osakond Gustav Adolfi päeva, mis on seekord pühendatud Rootsi-aegsest Tartust kõnelevale luulele.

Skandinavistika osakond on alates 2010. aastast tähistanud Gustav Adolfi päeva üritusega, kus esitletakse Rootsi kuninga Gustav II Adolfi aega käsitlevaid teadustöid ning esitatakse tolleaegset muusikat ja luulet. Tänavu keskendub suur osa üritusest Rootsi näitekirjanikule ja poeedile Isaac Börkile, kes elas poole oma elust Eestis.

1691. aastal, kui Börk oli Tartusse kolinud, kirjutas ta Tartu Ülikooli taasavamise puhul luuletuse, milles maalib mõjusa pildi venelaste 1656. aasta sissetungi järel rusudeks muudetud linnast ja ülikoolist ning nende taastõusmist varemetest. 

4. novembril kell 16.00 Lossi 3 õppehoone fuajees toimuval üritusel kõneleb Isaac Börkist ning tema elust ja tööst skandinavistika professor Daniel Sävborg. Esimest korda pärast 1689. aastat kantakse ette laule ja dialooge Börki näidendist „Lykkoprijs“. Samuti esitatakse esmakordselt eestikeelses tõlkes Börki luulet Tartust, Emajõest ja ülikoolist ning sõjast ja rahust. Kõlab rootsi rahvamuusika ning 17. ja 18. sajandist pärit klaveri-, flöödi- ja viiulimuusika. Loengu akadeemilistest väitlustest 17. sajandi Tartu Ülikoolis peab ülikooli raamatukogu teadur Kaarina Rein.

Loengud on inglise keeles, luuletusi ja näidendit esitatakse eesti keeles. Kõik huvilised on oodatud. Üritus on tasuta.

Lisateave: Daniel Sävborg, daniel.savborg@ut.ee, 5663 0038

Sarja „Kord ja kaos“ teine sümpoosion „Maailma tähendusest“ kujundus.

Sarja „Kord ja kaos“ teisel sümpoosionil keskenduti semiootikale

KANT

Madis Kõivu "Filosoofipäeva" avalik lugemine

üritused Tartus - Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed

Aprillikuu loodusluuleõhtul esineb Sirel Heinloo