Autor:
Andres Tennus

Humanitaarteaduste ja kunstide valdkond

Tartu Ülikooli humanitaarteaduste ja kunstide valdkond on juhtiv humanitaarteaduste uurimiskeskus Eestis, millel lasub eriline vastutus nii rahvusteaduste hoidmisel ja arendamisel kui ka maailma keelte ja kultuuride õpetamisel. Valdkonnal on ühiskonnas võtmeroll ka väärtuste ja normide üle arutlemisel, eetika- ja moraaliküsimuste tõstatamisel ning humanitaar- ja kunstialase kõrghariduse pakkumisel.

Humanitaarteaduste ja kunstide valdkond koondab enda alla ajaloo- ja arheoloogia instituudi, eesti ja üldkeeleteaduse instituudi, filosoofia ja semiootika instituudi, kultuuriteaduste instituudi, maailma keelte ja kultuuride instituudiusuteaduskonna ning Viljandi kultuuriakadeemia.

Valdkonda kuuluvad rahvusteaduste professuurid panevad erilist rõhku rahvusliku kultuuripärandi säilitamisele, uurimisele ja arengule. Loovuse mitmekülgseks arendamiseks ja õppe mitmekesistamiseks on loodud ka vabade kunstide professori ametikoht, kuhu kutsutakse igal aastal üks silmapaistev Eesti loovisik. Vabade kunstide professoritena on ametis olnud inspireerivad ja armastatud eesti kirjanikud, heliloojad, lavastajad ning loomeinimesed nagu Hando Runnel, Jüri Arrak, Veljo Tormis, Jaan Kross, Elmo Nüganen, Jaan Kaplinski, Tõnu Õnnepalu, Mati Unt, Andres Ehin, Arvo Pärt, Merle Karusoo jt.

Kui võrrelda ühiskonda kehaga, siis humanitaarteaduse mõju asub sügaval veresoonte või luuüdi tasandil. Kui humanitaarteadus ära kaotada, jääks ühiskond kängu.

Bruno Mölder, vaimufilosoofia professor

Meie lõpetajad on täna tunnustatud teadlased ja õpetajad, poliitikud ja diplomaadid, vaimulikud ja kaplanid, muuseumi- ja kirjastustöötajad, kunstnikud ja kultuurikorraldajad, näitlejad ja muusikud, (aja)kirjanikud ja keeletoimetajad, tõlgid ja filoloogid. Meie vilistlaste hulka kuuluvad näiteks poliitikud Mart Laar, Edgar Savisaar, Indrek Tarand, Sven Mikser ja Tõnis Lukas, kirjanikud Paul-Eerik Rummo ja Jaan Kaplinski, luuletaja Doris Kareva, arvamusliider Mihkel Mutt, filmikriitik ja režissöör Ilmar Raag, kultuurikorraldaja ja muusik Mari Kalkun, näitekirjanik ja saatejuht Jim Ashilevi, näitleja Taavi Tõnisson, näitleja ja muusik Mari Pokinen, helilooja Tauno Aints, muusik Jalmar Vabarna, koreograaf Jüri Nael, muusik Tanja Mihhailova ja paljud teised.

Juhtimine ja kontaktid

Jakobi 2 õppehoone

Humanitaarteaduste ja kunstide valdkond hoiab kõrget kohta rahvusvahelises edetabelis

Ukraina lipp

Ülikooli Ukraina-teemaline teave

Rektor kõnepuldis

Rektor: Eesti parim konkurentsieelis ja demokraatia kindlustus on pärisintellekt