Autor:
Maritta Anton

Koraalimaraton kutsub kahepäevasele muusikarännakule

14.-15. mail 2022 toimub Viljandis Jaani kirikus Viljandi Jaani koguduse ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia eestvedamisel koraalimaraton, mille raames tulevad ettekandele kõik kiriku laulu- ja palveraamatu (KLPR) koraalid. Koraalide esitamine toimub pausideta 14. mai varahommikust 15. mai õhtuni.
 
Koraalimaraton on pühendatud Viljandi Jaani kiriku 550. aastapäevale. Lisaks tähistatakse 30 aasta möödumist Viljandi Jaani kiriku sissepühitsemisest, 20 aasta möödumist esimesest koraalimaratonist Viljandis, 70 aasta möödumist TÜ Viljandi kultuuriakadeemia eelkäija Tallinna Kultuurharidusala kooli rajamisest ning 30 aasta möödumist kultuurialast kõrgharidust pakkuva Viljandi kultuurikolledži asutamisest.
 
Koraale esitavad Liisi Koikson, Silver Sepp, Kristiina Ehin, Adeele ja Jaan Jaago, Villu Talsi, Estonia Seltsi Segakoor, mitmete koguduste koorid ja ansamblid ning paljud teised muusikud ja koorid nii Viljandimaalt kui ka kaugemalt. Oluline osa on programmis TÜ Viljandi kultuuriakadeemia solistidel ja koosseisudel.
 
“Koraalimaratoni eesmärk on kaasata erinevaid muusikalisi stiile ja väljendusvõimalusi näitamaks lauluraamatus peituvat mitmekülgset sisu ja seesmist rikkust,” sõnas koraalimaratoni korraldaja ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kultuurikorralduse õppekava programmijuht Jorma Sarv. 

Kõiki huvilisi oodatakse kaasa laulma Viljandisse Jaani kirikusse kohapeale või jälgima otseülekannet veebilehel live.kultuuriakadeemia.ee. Lisaks näidatakse sündmuse ülekannet Tartus Eesti Rahva Muuseumis ja Haapsalu Toomkirikus. 

Koraalimaratonide traditsioon algas 2002. aastal Viljandis, kui Pauluse kirikus kanti katkematu esitusena ette kõik KLPR koraalid. Sarnase taotlusega korraldatud ettelaulmised said jätku kahe algatusena Haapsalus aastatel 2011 ja 2017. Kuna 2022. aasta suvel möödub esimesest maratonist 20 aastat ning see ajaraam langeb kokku mitme teise Viljandi jaoks olulise tähtpäevaga, jõuab koraalimaraton tagasi oma juurte juurde.

Sündmust korraldavad TÜ Viljandi kultuuriakadeemia koostöös Viljandi Jaani kiriku kogudusega.

Rohkem infot ja täpsema ajakava leiab koraalimaratoni kodulehelt.

Tomasz Wicherkiewicz

Tomasz Wicherkiewicz’i külalisloengud Tartu Ülikoolis

Harmonia Universitatis

Õppeaasta viimane kontsert sarjas „Harmonia Universitatis“

Ellujäämiseks on vaja (lõkke)soojust, head seltskonda, turgutavat vestlust ja kosutavat jooki. Fotograaf Jassu Hertsmann kutsus asjaosalised kargel talvehommikul metsa seda kõike omal nahal järele proovima.

Ellujäämise kunstid