Mari Tõrva loeng „Oled see, mida sööd? Oled see, mida sööd!“

Ajalooõpikutesse talletatud pöördelised sündmused üksi ei määratle seda, kes me inimestena oleme. Ajalugu ja inimeseks olemine peitub väikestes asjades, mida me igapäevaselt ehk ei märkagi. Toit on kultuurist ja ajaloost nii läbi imbunud selleks, et olla pelk bioloogiline vajadus. Toit määratleb meie olemuse. Itaaliat seostame pitsa ja pastaga, Eestit musta leiva ja vürtsikiluga. No olgu, kama käib kah. Ja kohukesetagi ei saa eestlane välismaal pikalt hakkama.
Võtan vaatluse alla selle, kuidas arheoloogia ja biomolekulid aitavad meil rääkida Eesti toidu kaugemast ajaloost. Vaatame, millal jõudis must leib meie toidulauale? Kas Saaremaal on alati kala au sees peetud? Millal hakkasime ühtedena vähestest maailmas taluma piimavalku ja palju muud. Kas me siis oleme see, mida sööme?

Image
Mari Tõrv

Kellaaeg: 16.15–17.45
Toimumiskoht: MÜLÄ, Kroonuaia 76
Instituut: Ajaloo ja arheoloogia instituut
Osalejate arv: 50
Kontaktisik: Kätlin Jansons, katlin.jansons@ut.ee

Anne Veesaar lõpudiplomit kätte saamas.

Vilistlase lugu. Anne Veesaar: unistustel pole aegumistähtaega

Jakobi 2 õppehoone Toomemäe poolt

Ringkäigud vanas keemiahoones

Raamatu "Filosoofia ja elu" kaanefoto

Filosoofide kokkutulek „Elutarkus ja elutartus“ 17. mail