Autor:
Priit Rohtmets

Helle Kaasik psühhedeelse taimejoogi ayahuasca kasutamisest

Psühhedeelsest troopikataimest ayahuascast valmistatud taimejook on tänapäeval levinud nii-nimetatud uue vaimsuse ja neošamanismi taustaga tesremooniatel tervenemise ja vaimse arengu jaoks. Lõuna-Ameerikas on sellest kujunenud lausa omaette turismiharu, selgitab Helle Kaasik.

Millal Amazonase-äärsed põlisrahvad ayahuascast ravi- ja võlujooki valmistama hakkasid, pole täpselt teada. Nüüdseks on aga taimejoogi tarvitamise tseremooniad levinud üle maailma. 60 ayahuascat tarvitanud inimese intervjuu põhjal võib Kaasiku sõnul väita, et tsremooniatel osalemise eesmärkideks on enamasti vaimne areng, tervenemine, iseenda tundmaõppimine, spirituaalse kogemuse saamine, eluliste ja eksistentsiaalsete probleemide lahendamise soov. 

Mõned uudishimulikud proovivad ayahuascat ka omaette, see pole Kaasiku arvates aga ohutu, kuna kogenematud inimesed võivad ilma asjatundjata taimejooke katsetades hoopis negatiivseid kogemusi saada. Seetõttu soovitatakse taimejooki pruukida rituaalselt, asjatudnjate juhendatud tseremooniatel. Seda enam, et saadaval olevate ayahuasca jookide koostis võib olla väga erinev. Lisaks hoiatab Helle Kaasik nende tsremeooniate korraldajate eest, kelle eesmärgiks on raha teenimine ning Amazonase pühade taimede asmel võib nende pakutud jook koosneda hoopis teistest teadvust mõjutavatest koostisainetest.

Täispikka intervjuud Helle Kaasikuga loe Novaatorist!

10. oktoobril kaitses Helle Kaasik Tartu Ülikooli usuteaduskonnas religiooniuuringute erialal doktoritöö „Sacred medicine from the forest: chemical, psychological and spiritual aspects of ayahuasca“ („Püha metsaravim ayahuasca: keemilised, psühholoogilised ja spirituaalsed aspektid“).

 

David Reynolds

Cambridge'i ülikooli professor David Reynolds esitleb raamatut Churchillist

Kevadine pilt Tahkuna loodusest

Avalikul aruteluõhtul küsitakse, kas kliimakriisis saab vaid teadusele loota

Doktoritöö

Rodolfo Basile kaitseb doktoritööd „Invenitive-Locational Constructions in Finnish: A Mixed Methods Approach”