Autor:
Canva

2023. aasta parimaks ajalooraamatuks valiti Mati Lauri monograafia talurahva intiimelust

2023. aasta parimaks eestikeelseks ajalooraamatuks valiti Mati Lauri monograafia „Talurahva seksuaalkäitumine 18. sajandi Liivimaal“, mis annab ülevaate tolleaegsete eestlaste ja ka lätlaste intiimelust. Lisaks Liivimaa talurahvale vaatleb autor põgusalt ka Põhja-Eestis ning mujal Euroopas toimunut.

Žürii tõstis esile eesti ajalookirjutuses esineva haruldase nähtuse, kus autor suudab võrdväärsel määral rääkida nii spetsialisti kui ka tavalugejaga, olles teaduslikult kõrgel ja viimasel tasemel, aga avatud ka laiemale publikule.

Preemiat annavad välja Akadeemiline Ajalooselts, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskond, Pärnu muuseum, Rahvusarhiiv, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Tallinna Linnaarhiiv, Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituut, Tartu Linnamuuseum, Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut ning Tartu Ülikooli muuseumid.

Tänavuse ekspertkomisjoni koosseisu kuulusid Tõnno Jonuks, Johanna Ross, Olaf Mertelsmann, Kristo Nurmis ja Kerttu Palginõmm.

Põhjalikumat uudist saab lugeda Postimehest.

Tartu Ülikooli inimesed [eel]arvamusfestivalil

Arvamusfestivalil lööb Tartu Ülikoolist kaasa üle 30 inimese

Tõnu Tannbergi raamat

Ilmus kogumik „Ajalugu ei ole kunagi liiga palju"

keeleauhind

Eesti ja Läti keeleauhinna pälvis keeleteadlane Karl Pajusalu