Autor:
Erakogu

Noorte Eesti mõtteloolaste podcast’i avalik salvestus 18. aprillil, Kadi Kähär-Peterson kõneleb Garlieb Merkelist

18. aprillil kell 18:00 toimub noorte Eesti mõtteloolaste podcast’i avalik salvestus. Ajaloo ja arheoloogia doktorant Kadi Kähär-Peterson kõneleb ühest meie maiskondliku ajaloo suurkujust Garlieb Merkelist ja oma uurimistööst. Kuulama on oodatud kõik, kes huvitatud mõtteloost või selle sõsarvaldkondadest. Eriti teretulnud on (üli)õpilased!

Salvestus toimub Aparaaditehase 3. korruse helistuudios, sissepääs uksest nr 7. Asukoha leidmise probleemide korral saab helistada tel: 526 7194.

Sügisest käima läinud saatesari annab üliõpilastest ja doktorantidest mõtteloolastele võimaluse tutvustada oma uurimisteemat ja -protsessi isiklikust aspektist. Pärast salvestust on võimalik kõnelejale keerulisi küsimusi esitada ja seejärel siirduda üheskoos vabamasse õhkkonda, et neid küsimusi üheskoos lahata.

Kadi Kähär-Peterson:

1797. aastal kirjutas Garlieb Merkel, et Jean-Jacques Rousseau „Ühiskondlikust lepingust“ on teos, mida „igaüks mainib, aga mitte keegi ei tunne“. Veidi enam kui 200 aastat hiljem võiks Eestis Merkeli teoste ja neis leiduvate ideede kohta öelda vastupidi: kõik tunnevad Merkeli ideid, aga mitte keegi ei maini tema nime. Tõsi, erialateadlastele on Merkel vägagi tuntud, ta on üks keskseid Balti valgustusaja tegelasi. Samas võiks laiemas vaates öelda, et tänapäevani välja annavad Merkeli ideed inspiratsiooni romaanideks, luuletusteks ja lauludeks, need kajavad nii kõnedes kui manifestides – kuid tihtipeale on need kaotanud sideme oma inspiratsiooni algallikaga. Kuid kas see, mida Merkeli tekstid on hiljem inspireerinud, on ikka see, mida Merkel ise mõtles? Doktorantuuri ajendaski mind astuma kahtlus, et see pole  täielikult nõnda. Sellest, mida ma sel teekonnal olen avastanud, räägingi järgmises mõtteloo podcastis.

Sarja eelmisi loenguid saab ka järele kuulata:


Saatesari valmib koostöös Värske Rõhu, IDA Raadio ning TÜ filosoofia ja semiootika instituudi mõtteloo õppetooliga.

Foto on dekoratiivne

Piret Kärtner: kes tahab, leiab eesti keele õppimiseks võimaluse

Euroopa päeva veebiloeng 7. mail

Huvilisi oodatakse 7. mail Euroopa päeva avalikule veebiloengule

Rahvusvaheline Ulmeuuringute Ühingu suur aastakonverents 07.-11.05.2024

Tartu Ülikoolis toimub Rahvusvahelise Ulmeuuringute Ühingu suur aastakonverents